Halle-Vilvoorde Komitee & Vlaamse Volksbeweging

 

 

                                                                                  

Tweede actie "Word Dienstweigeraar"
Europese verkiezingen 13 juni 2004
Afsluiting - stand van zaken 20 juni 2004

 

 

Uiteindelijk 56 dienstweigeraars aangemeld voor Europese verkiezingen

 

We mogen tevreden terugblikken op onze tweede nationale dienstweigeringsactie actie voor de splitsing van de kieskring, die eindigde op verkiezingsdag 13 juni 2004.

De dienstweigeraars roepen gewetensbezwaren in en weigeren in een stem- of telbureau te zetelen zolang de ongrondwettige kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde niet gesplitst is.

Niet minder dan 55 DIENSTWEIGERAARS hebben effectief dienst geweigerd en dit aan het Halle-Vilvoorde Komitee en de Vlaamse Volksbeweging bevestigd. Onder hen ook een aantal voorzitters van stem- en telbureau's. De pers heeft nog melding gemaakt van een 56ste dienstweigeraar die op verkiezingsdag zelf zijn weigering heeft laten notuleren door de voorzitter van het stembureau. Dit gebeurde in Krokegem (Asse). Er kunnen dus in principe nog enkele nieuwe meldingen binnenkomen.


Ook de voorzitter van het Halle-Vilvoorde Komitee zelf werd in extremis (op 8 juni) nog opgeroepen. Hij weigert nu reeds voor de derde opeenvolgende keer te zetelen.

Geografisch is de spreiding als volgt : 29 dienstweigeraars in Vlaams-Brabant (allen uit Halle-Vilvoorde met inbegrip van 1 Asse-Krokegem, niet aangemeld), 16 in Oost-Vlaanderen, 4 in Antwerpen, 4 in West-Vlaanderen en 3 in Limburg. Opvallend is het groot aantal weigeraars in Overijse (5), Grimbergen (6) en Halle (4).

Gezien het feit dat het so wie so al moeilijk is om de bureau's te bemannen, is het duidelijk dat de actie de organisatie van de verkiezingen ernstig begint te storen, hetgeen o.m. moge blijken uit het feit dat nog op 9 juni bijzitters werden aangeschreven. Dit blijkt ook overduidelijk uit het voornemen van premier Verhofstadt om de regels in de toekomst te wijzigen: hij denkt eraan de organisatie van de verkiezingen te vergemakkelijken door beroep te doen op betaalde vrijwilligers - waarom ook niet, alle beetjes helpen om gerechtvaardigde Vlaamse eisen tegen te houden.


Van de 20 dienstweigeraars uit 2003 werden er 6 opnieuw opgeroepen, zij weigerden allen voor de tweede keer. Samen met de 14 niet heropgeroepen dienstweigeraars loopt het aantal dus op tot 70.


Opmerkelijk is ook dat aan 1 dienstweigeraar (uit Overijse) geantwoord werd dat zijn reden aanvaard werd.


Eerder werd een dienstweigeraar bij de verkiezingen van 18 mei 2003 vrijgesproken door het Hof van Beroep te Gent. Voor een tweede volgt uitspraak door hetzelfde Hof te Gent op 29 juni a.s. . Intussen werd een derde dienstweigeraar van de verkiezingen van 18 mei 2003 gedagvaard, ditmaal te Mechelen. De 17 andere dienstweigeraars van 2003 werden niet vervolgd.

We danken onze 56 dienstweigeraars (stand 20 juni) voor hun moedige houding. Zij staken hun nek uit en stellen zich daardoor bloot aan gerechterlijke vervolging - terwijl onze "Vlaamse" federale parlementsleden van de regeringspartijen VLD en SP.A-Spirit hun kop in het zand bleven steken.

De Vlaamse federale parlementsleden krijgen nu een nieuwe kans: We eisen dat de bespreking van het voorliggende wetsvoorstel tot splitsing in de kamer onmiddellijk wordt aangevat, met de steun van ALLE Vlaamse partijen. Aangezien dit ook een eis van de CD&V/NVA was, dragen de CD&V/NVA en informateur Leterme hierbij een verpletterende verantwoordelijkheid.

Informateur Leterme moet hiervan een breekpunt maken voor alle partijen die willen deelnemen aan de Vlaamse regering.


 

Luc Deconinck                                                         Guido Moons

Voorzitter Halle-Vilvoorde Komitee                      Voorzitter Vlaamse Volksbeweging