ACTIE GORDEL 2004
5 september 2004: Actie tijdens de gordel samen met de burgemeesters van Halle-Vilvoorde

De burgemeesters en schepenen van Halle-Vilvoorde, het Halle-Vilvoorde Komitee en de Vlaamse Volksbeweging fietsten tijdens de Gordel van Sint-Genesius-Rode naar Dilbeek om de eis tot de onmiddellijke splitsing van het kies- en gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde andermaal kracht bij te zetten.

De burgemeesters van Gooik, Lennik, Kapelle-Op-Den-Bos, Overijse en Sint-Pieters-Leeuw stellen "dat de Gordel het uitgelezen ogenblik is om de verantwoordelijke politici eraan te herinneren woord te houden in verband met de splitsing".

"De goede intenties van het Vlaamse regeerakkoord moeten immers nog in harde daden worden omgezet. De eerste geruchten over een splitsingscompromis maken duidelijk dat we vanuit de basis op onze hoede moeten blijven", aldus de burgemeesters.

Eveneens vandaag tijdens de gordel bevestigde minister president Leterme in het VRT programma De Zevende Dag dat in Vlaamse regeringskringen wordt gewerkt aan een gezamenlijk wetsvoorstel over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde, dat aandacht heeft voor de positie van de Brusselse Vlamingen. Van zodra het wetsvoorstel klaar is, kan het worden ingediend.

Leterme herhaalde nogmaals dat hij geen toegevingen wil doen aan de Franstaligen in ruil voor de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde.
CD&V Vlaams kamerlid Herman Van Rompuy was eveneens bij de fietsers-om-te-splitsen. Hij zei aan Ring-TV dat Verhofstadt - die elders aan het gordelen was - volgend jaar niet meer welkom zal zijn als de splitsing tegen dan geen feit is.

Ook in De Zevende Dag waarschuwde Kamervoorzitter Herman De Croo (VLD) dat het besluit over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde nog een tijd kan aanslepen. In het Vlaams regeerakkoord staat dat de splitsing onverwijld moet worden uitgevoerd, maar De Croo denkt dat de Franstaligen gaan dwarsliggen.

Het blijft dus uiterst belangrijk de druk op onze Vlaamse politici op te voeren en ze te herinneren aan hun beloften. Het splitsingsdossier moet absoluut buiten het forum gehouden worden zoals staat in het Vlaams regeerakkoord.